dilluns, 15 de març del 2010

Nutrició prudent = Dieta Mediterrània

En el curs del II Congrès de la FESNAD celebrat a Barcelona els passats 3, 4 i 5 de Març d'enguany, vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una conferència impartida per la Dr. Antonia Trichopoulou ( Grècia ). Directora del Centre Col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) del Departament d’Higiene i Epidemiologia de la Facultat de Medicina d’Atenes. Ha rebut diversos honors i premis, com el IV Premi Grande Covián, el 2002, pels seus estudis al voltant dels efectes saludables de la Dieta Mediterrània.

Va parlar de la Dieta Mediterrànea com a sinònim de nutrició prudent.

Recordem aquí quines són les 9 característiques bàsiques de la Dieta Mediterrània:
  1. Consum d'oli d'oliva com a greix d'elecció
  2. Consum de llegums
  3. Consum de cereals
  4. Consum de fruites
  5. Consum de verdures
  6. Consum moderat de làctics; principalment iogurts i formatges
  7. Consum important de peix ( moderat -alt )
  8. Baix consum de carns i derivats
  9. Consum moderat de vi.

Coincidint amb la celebració d'Alimentària la propera setmana a Fira de Barcelona, els dies 24 i 25 de Març tindrà lloc la VIII Congrès Internacional de Barcelona sobre Dieta Mediterrània.
A on es debatirà i es parlarà del paper protector que té la dieta mediterrània sobre malalties cròniques com les malalties cariovasculars, càncer, diabetes, entre altres.

Voldria remarcar la importància que va donar la Sra.Antonia Trichopoulou al paper de tots els components de al dieta mediterrània, com a conjunt, en l'efecte protector sobre aquestes malalties:

  • És el conjunt de tots els components de la dieta, no un a un per separat, els que s'han de tenir en compte.
  • Associat a aliments tradicionals d'aquestes dietes. Això vol dir que les preparacions tradicionals de la nostra cuina, aquelles que utilitzen aliments vegetals en la seva preparació, aliments rics en antioxidants naturals. Dóna un valor afegit als plats.



Per tant, destacar la importància de la utilització d'aliments frescos, de temporada i una àmplia varietat d'aliments de tots els grups, moderant aquells més rics en greixos saturats, com carns processades i plats pre-cuinats, però no eliminant-los totalment de la dieta.

Com veieu és més del mateix, però no per això deixa de ser MOLT IMPORTANT.

Fins la propera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada